Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

SkaS Skövde, ventilation

Flygbild skaraborgs sjukhus skövde

Sju av de äldre byggnaderna på Skaraborgs Sjukhus i Skövde kommer att få ny ventilation. Den nya ventilationen kommer att ge en energibesparing och förbättra inomhusklimatet på bland annat akutvårdsavdelningar, infektion- och labbverksamhet. Arbetet kommer att pågå 2022–2024.

En energikartläggning visar att det finns stora möjligheter att minska energianvändningen på Skaraborgs Sjukhus, Skövde genom att uppdatera och byta ut delar av ventilationen. Det system som används i dag är cirka 50 år gammalt och saknar nästan helt återvinning av energi.

Miljönyttan med att byta ut ventilationen är stor och kommer att resultera i en minskad energianvändning på minst 2 000 000 kWh per år. Det innebär en ekonomisk besparing på cirka 1,8 miljoner kronor per år. Arbetet är en del i arbetet med Västra Götalandsregionens mål om att halvera energianvändningen i egna lokaler till år 2030.

Projektet omfattar ombyggnad av fläktrum samt installation av nya aggregat med roterande värmeåtervinning.

För verksamheten ska den nya ventilationen innebära bättre möjligheter att hålla ett stabilt inomhusklimat och en säkrare drift. Projektet planeras för att i möjligaste mån minimera avbrott på ventilationen.

Kostnad 49 miljoner kronor 

Tidplan

Projektet genomförs 2022–2023

 

Malin Thilander

Fastighetsförvaltare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-06-28 09:23